Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Osaaminen ei siirry asetuksella

Syöpäkirurgian siirtämisessä Jyväskylästä Kuopioon on tapahtumassa suuri vääryys. Syöpäleikkaukset lähtevät, koska vaativia leikkauksia keskitetään valtioneuvoston asetuksella yliopistosairaaloihin.

Keskittämisessä tittelit ratkaisevat. Alueen kansanedustajat eivät pysty kääntämään ministerin päätä, vaikka perustelevat vetoomuksensa järjellä: Keski-Suomen keskussairaalassa on erityisen vankkaa osaamista syöpäkirurgiassa. Osaaminen on kiinni ammattilaisissa, jotka asuvat ja työskentelevät Keski-Suomessa. Osaaminen ei singahda määräyksen tai asetuksen mukana Kuopioon.

Keskittäminen uhkaa potilasturvallisuutta, kun parhaat osaajat eivät saa asetuksen vuoksi auttaa syöpäsairaita.

Tilanteesta on ripaus irvokkuutta, sillä samassa kuussa, kun syöpäkirurgiaa ollaan viemässä pois Jyväskylästä, otetaan kaupungissa käyttöön Suomen modernein sairaala, jota on rakennettu ennakoituakin isommalla rahalla.

Keskittämisessä keskeistä on yliopistosairaalan status. Miksi meillä keskellä Suomea ei ole yliopistollista sairaalaa?

Lääketiede olisi hyvä lisä opiskelijakaupunkiin, jossa on jo esimerkiksi liikuntatieteellinen tiedekunta, kilpailun ja huippu-urheilun keskus sekä maailman mittakaavassa merkittävää hyvinvointiteknologian osaamista.