Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Luotettavista aikuisista pulaa

Päihdekasvatustyötä tekevä Music Against Drugs -yhdistys teetti syksyllä kyselyn yläkouluikäisille. Kyselystä käy ilmi, että yläkoululaisista neljä prosenttia kokee, ettei heidän elämässään ole yhtään luotettavaa aikuista.

Neljä prosenttia on harvoin yhtä paljon kuin tällä kertaa. Tässä otannassa se tarkoittaa kymmeniä jyväskyläläisiä nuoria, jotka ovat vailla aikuisen tukea.

Sama kysely paljastaa, että ystävien ja harrastusten lisäksi luottamukselliset aikuissuhteet suojaavat nuoria päihdekokeiluilta. Päihteet kiinnostavat enemmän yksinäisiä ja kiusattuja nuoria.

Nuorten päihteiden käytön motiivi on usein halu päästä porukkaan ja saada ystäviä. Siksi harrastuksilla on iso rooli päihteiden käytön ehkäisyssä.

Vuodenvaihde on lupausten aikaa. Yksi suosituimmista lienee lupaus lisätä liikuntaa. Moni aloittaa myös tipattoman tammikuun.

Jos oma lupaus tai tempaus on vielä hakusessa, tässä pari ehdotusta:

Kustanna tipattoman tuomilla säästöillä lapselle jokin harrastus. Ensi vuonna pääsee taas harrastamaan.

Koronavuosi harvensi perhekalentereihin enemmän yhteistä aikaa. Merkitse sitä myös ensi vuoden versioon, vaikka vanhempaan normaaliin palataankin.