Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sami Rahkosen kolumni Pääsääntöisesti seuraavana työpäivänä

Kirjoittaja on Suur-Jyväskylän Lehden päätoimittaja.

Odottelen postia. Tilasin torstaina verkosta puhelimen suojakuoren. Nykyinen läpinäkyvä silikonikuori on niin kulunut, että se näyttää koko ajan likaiselta. Näinä aikoina ei ole soveliasta pitää likaisia asioita esillä, joten jouduin jättämään kuoren kokonaan pois.

Töissä puhelin on pöydällä. Se soi aika usein. Ja kun se ei soi, soitan sillä itse.

Palavereissa pidän sitä pöydällä. Puhelin on aika kookas, joten sitä on hankala pitää housun etutaskussa. Takataskussa se ei kestäisi istuessa hetkeäkään enkä ajatellut hankkia vyölaukkua.

Luurin takakuori lienee lasia, joten jotain suojaa sille oli hankittava. Etsin läpinäkymätöntä vaihtoehtoa muutamista paikallisista liikkeistä aina ohikulkiessani. Samanlaisia kirkkaita silikonikuoria ja laitteen paksuuden tuplaavia lompakkomalleja oli kyllä tarjolla, mutta ei etsimääni.

Verkosta löytyi sopiva kohtuuhinnalla ja lähetys maksoi alle kaksi euroa. Verkkokauppa pakkasi ja lähetti kuoren heti.

Pikkupaketti oli Postillakin jo torstaina ja lähti iltapäivällä Liedosta kohti lajittelua. Seurantapalvelussa lupailtiin, että lähetys olisi vastaanottajalla jo ”pääsääntöisesti seuraavana työpäivänä”.

Perjantain tein töitä etänä. En siksi, että odotin postia, vaan koska näinä aikoina se on joskus suositeltavaa. Posti tuli, mutta kuorta ei. Seurantapalvelun mukaan kuori oli edelleen kuljetuksessa, mutta eihän sitä viikonloppuna kukaan jakaisi.

Viikonloppuna laitettiin valoja ja kalenterit seinälle, jotta joulun odotus voi toden teolla alkaa. Postissa tuleva kuorikin on punainen.

Maanantaina seurantapalvelu kertoi, että lähetys on edelleen kuljetuksessa, tällä kertaa Tampereella. Vastaanottaja saisi sen ”pääsääntöisesti seuraavana työpäivänä”. Puoliltapäivin lähetys oli jo Jyväskylässä ja matkasi taas kohti lajittelua.

Yön aikana lähetys oli kuitenkin palannut Tampereelle ja oli jälleen lajiteltu. Lähetys luvattiin toimittaa ”pääsääntöisesti seuraavana työpäivänä” vastaanottajalle, mutta todettiin, että joillain yhteysväleillä lähetykset lajitellaan useampaan kertaan ja toimitusaika voi olla pidempi.

Sinänsä ihan ymmärrettävää, että toimitusaika pitenee, jos paketti matkustaa edestakaisin Jyväskylän ja Tampereen väliä.

Tiistaiaamuun mennessä lähetys oli Tampereella jälleen kuljetuksessa ja sen sanottiin saapuvan vastaanottajalle ”pääsääntöisesti seuraavana työpäivänä”.

Iltapäivällä lähetys oli ehtinyt Jyväskylään ja matkasi kohti lajittelua. Vastaanottajalla se olisi ”pääsääntöisesti seuraavana työpäivänä”.

Keskiviikkona seuranta sanoi aamuseitsemän jälkeen, että lähetystä kuljetetaan vastaanottajalle. Pääsääntöisistä työpäivistä ei puhuttu enää mitään.

Kuori kolahti laatikkoon keskiviikkona iltapäivällä. Kuoren päällä luki: ”ilmastoystävällinen kuljetus”.

Joulun ennakoidaan olevan Postille ennätyksellisen kiireinen. Liekö kiireen syy se, että samat paketit liikkuvat useita päiviä edestakaisin lajittelukeskusten välillä ennen toimitusta vai kiireen syytä se, että pieni pakettini on matkustanut jo viisi päivää maisemareittiä kohti Jyväskylää.

Tällä kertaa lähetys ei ollut merkittävä eikä odotus mahdottoman pitkä ja vastaanottajakin aikuinen. Joululahjojen suhteen tilanne on pääsääntöisesti toinen.