Pääkirjoitus Otteet kovenevat Kirkkopuistossa

Jyväskylän Kirkkopuistosta on tullut demokratian toteutumisen temmellyskenttä.

Kirkkopuiston vieressä sijaitsevan Paraatiaukion alle päätettiin yli kymmenen vuotta sitten rakentaa pysäköintilaitos. Asia herätti keskustelua päätöksentekovaiheessa, mutta lopulta hanke hyväksyttiin, demokratian sääntöjen mukaan.

Pysäköintitalopäätös käynnisti myös ketjun, jonka seurauksena Kirkkopuiston laidalle on noussut uusi liike- ja asuinkiinteistö. Kaikki talon toimijat eivät kuitenkaan pääse aloittamaan toimintaansa, ennen kuin muun muassa rakennuksen pysäköintiin tarkoitettu laitos tehdään.

Pysäköintilaitoksen rakentaminen on viivästynyt valitusten vuoksi. Valittajista keskeiseksi kasvoksi on noussut entinen apulaiskaupunginjohtaja Ahti Vielma, joka tuntee pykälät ja päätöksenteon. Hanke on viivästynyt yli kymmenen vuotta, vaikka valituksia on kaatunut ja valitusten kohteina olleita muotoseikkoja on korjattu.

Demokratia ei saisi toimia niin, että yksi tai yksilöt, vähemmistö, voi loputtomiin merkittävästi vaikeuttaa vaaleilla valittujen edustajien enemmistön tekemää päätöstä, jos päätös ei miellytä.

Kirkkopuiston valitusvyyhdissä on otettu nyt uusi askel, kun Jyväskylän elinkeinojohtaja Anne Sandelinin valituksia koskevista kommenteista on kanneltu oikeusasiamiehelle. Vaikuttaa siltä, että pyrkimyksenä on vaientaa valituksiin tai valittajiin kohdistuvaa kritiikkiä hyökkäämällä yksilöitä vastaan.