Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Perinteet katkolla – osa katketkoonkin

Joulukuun kuudennen päivän viettoon on jo vuosia kuulunut kaksi asiaa: kävelylenkki ja työkeikka paikallisessa itsenäisyyspäivän juhlassa. Tänä vuonna perinne katkeaa, sillä tapahtumia ei järjestetä vanhaan malliin. Kävelyllä voi silti käydä.

Suomalaisilla on ollut tapana viettää itsenäisyyspäivää Linnan juhlia katsomalla. Parin tuhannen tavalla tai toisella ansioituneen ihmisen hitaasti etenevä jono kättelemään kulloinkin vallassa olevaa presidenttiä on ollut yksi suosituimmista televisio-ohjelmista vuodesta toiseen. Juhlinnasta on pidetty taukoa ennenkin ja taas perinne on katkolla. Suomalaisia ja suomalaisuutta voi silti juhlia.

Kouluissa ennen itsenäisyyspäivää on ollut tapana puhua sodista sekä niiden syistä ja seurauksista. Sotaveteraanit ovat käyneet itse kertomassa ponnistuksista itsenäisyyden eteen. Enää veteraanit ja heidän voimansa eivät tahdo riittää kouluille. Monin paikoin perinne on jo kokonaan katkennut.

Itsenäisyyden ja rauhan eteen tehdyt ponnistukset silti säilyvät, ja niiden muistosta on pidettävä huolta.

Sen sijaan itsenäisyyspäivään ujuttautuneen mellakoinnin soisi loppuvan vaikka kokonaan. Eri mieltä saa olla, mutta mielipiteiden esittämistapoihin löytyy parempiakin vaihtoehtoja.

Ilkivalta itsenäisyyspäivänä osoittaa, että unohtaminen on jo alkanut.