Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Suomen Ateena vai Chicago?

Jyväskylää kehutaan Suomen Ateenaksi. Lahtea puolestaan on haukuttu Suomen Chicagoksi. Toisella tarkoitetaan sivistyksen ja toisella väkivallan kehtoa.

Roolit eivät välttämättä ole vaihtumassa, mutta jos eri mieltä asioista olevien liikkeiden ja rintamien väkivaltainen esiinmarssi jatkuu, aletaan Suomen Chicagon titteliä pian mallata Jyväskylälle.

Jyväskylässä on 2010-luvulla nähty pari paljon julkisuutta saanutta poliittisesti latautunutta yhteenottoa: Vuonna 2013 kaupunginkirjastossa tapahtui puukotus Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuudessa. Pari vuotta myöhemmin Kävelykadulla äärioikeistolainen mielenilmaus äityi mellakaksi.

Nyt Jämsässä kesällä tapahtuneen poliittisen murha­yrityksen jäljet johtavat Jyväskylään ja vieläpä kaupungin päätöksenteon korkeimmille paikoille. Ehkä kaikki julkisuus ei olekaan aina hyväksi.

Vihaan ei vastata vihalla. Ei silloin, kun vastakkain ovat eri kulttuurit, kansalaisuudet, sukupuolet ja niiden oletukset, eikä silloin, kun eri mieltä ollaan yhteisten asioiden hoidosta eli politiikasta.

Väkivaltainen politiikka on syytä tuomita sanoin ja teoin. Tällä menolla ei kohta tarvitse kauhistella itäisessä Euroopassa toimivien oppositiopoliitikkojen kohtaloa, kun esimerkkejä löytyy lähempääkin.