Rallin kokoinen aukko

Sami Rahkonen, päätoimittaja

Pääkirjoitus

Jos kaikki olisi sujunut suunnitelmien mukaan, Jyväskylässä kuhisisi tällä viikolla. Loppuviikolla Jyväskylässä ja seudulla ajettaisiin 70-vuotisjuhlarallia perinteikkäillä reiteillä.

Yleisö kannustaisi oman kylän poikaa, Tommin Toyotan ratin takana ahkeroivaa toisen polven Rovanperää. Aurinko paistaisi, ja ympäri maailmaa Keski-Suomeen kokoontuneet ihmiset hymyilisivät sankoin joukoin. Kassan kilinä kirvoittaisi hymyjä myös yrittäjien kasvoille.

Mutta ei sujunut suunnitellusti. Juuri sankat joukot olivat poikkeuksellisena vuonna keskeinen syy tapahtuman perumiselle ja juhlan lykkäämiselle.

Suomen MM-ralli on useana vuonna valittu järjestelyiltään maailman parhaaksi. Järjestelyissä korostuu turvallisuus. Rallien peruminen tilanteessa, jossa riskit kohdistuisivat terveyteen, oli vastuullinen ja juuri turvallisuuteen perustuva oikea päätös.

Nyt Keski-Suomen suvessa on MM-rallin kokoinen aukko. Sen aukon täyttämiseen tarvittaisiin useana päivänä monen kunnan alueella kesäisessä Keski-Suomessa järjestettävä tapahtuma, johon osallistuu pari kourallista maailman huippuja ja kotikärryllinen kansainvälisiä ammattilaisia.

Vaikka pidennetyn viikonlopun mittainen tapahtuma jakaakin kansaa, harva pystyy kiistämään sen merkityksen Jyvässeudulle. Toivottavasti kasvanut kotimaan matkailu edes vähän tilkitsee aukkoa.

Keskustelu