Jälleen kerran uuden edessä

Sami Rahkonen, päätoimittaja

Pääkirjoitus

Viereisessä gallupissa udellaan, muistatko ensimmäisen koulupäiväsi. Yleensä se jää mieleen.

Ensimmäisestä koulupäivästä alkaen ihmisen odotetaan lähtevän joka päivä. Ensin pitää lähteä kouluun, sitten opiskelemaan ja lopulta töihin. Kotiin voi jäädä vain lomilla ja vapaapäivinä, ellei sitten työ ole kotona. Silloin sinne voi jäädä työaikana, mutta lomalla on lähdettävä pois.

Omasta ensimmäisestä koulupäivästä on jäänyt mieleen jännitys ja hämmennys. Jännitystä aiheutti uusi rutiini ja uudet ihmiset. Hämmentävää oli se, että samalle luokalle tuli toinenkin Sami. Tilanne ratkaistiin siten, että kumpaakaan ei kutsuttu etunimeltä. Silloin säikkyä seitsenvuotiasta puhuteltiin sukunimellä.

Armeijassa tuo sama Sami tuli taas samaan tupaan. Siellä nimiongelmaa ei ollut, sillä sukunimellä puhuteltiin muutenkin. Tuntui, kuin olisi taas ala-asteella.

Jos ovat koululaiset uuden edessä, niin ovat säynätsalolaisetkin. Saarten sykettä yli sata vuotta tahdittanut vaneritehdas hiljeni heinäkuun lopussa. Lakkauttamisen vaikutukset kaupunginosalle nähdään vasta hetken päästä.

Jo nyt Säynätsalossa pohditaan kuitenkin kiivaasti saarten tulevaisuutta. Uusi alku onkin huomenna alkavien Säynätsalopäivien teema.

Keskustelu