Perheellisille pirullinen syksy

Sami Rahkonen, päätoimittaja

Pääkirjoitus

Kouluissa ja päivähoitopaikoissa koronan toista aaltoa pyritään murtamaan kaikenlaisia tartuntoja estämällä. Se tarkoittaa, että lapsilla ei saa olla minkäänlaisia oireita, kun he menevät hoitoon tai kouluun. Ohje on perusteltu ja ymmärrettävä, mutta se tietää rikkonaista syksyä lapsille ja aikuisille.

Flunssat ja vatsataudit alkavat jyllätä noin viikon kuluttua lomien jälkeen. Alle kouluikäisille ja pienille koululaisille voi yrittää opettaa turvaetäisyyden, hihaan yskimisen ja käsienpesun merkitystä, mutta monella sen ikäisellä muisti on samaa luokkaa kuin oravalla.

Linjaus vain täysin oireettomien lasten pääsemisestä kouluun ja varhaiskasvatuksen piiriin tarkoittaa vanhemmille jatkuvaa valmiutta olla hakemassa lasta. Aamulla täysin oireeton lapsi saattaa päivän aikana aivastaa, jolloin hänet eristetään ja passitetaan huoltajan kanssa kotiin.

Ohjeen soveltaminen ei varmasti ole helppoa kouluissakaan, sillä harvassa ovat lapset, joiden nenä ei syksysäässä ulkoillessa valu. Viime syksynä räkätippa tarkoitti, että niistetään, tänä syksynä, että eristetään.

Lievästi nuhaisten pienten lasten vanhemmat joutuvat järjestämään lastenhoidon muuten tai olemaan pois töistä. Jos etätyö ei ole mahdollista, tarkoittaa se poissaoloa työstä sairaan lapsen vuoksi. Työpaikoilla on syytä varautua sijaisuusjärjestelyihin, sillä nämä poissaolot lisääntyvät nykyisillä ohjeistuksilla.

Keskustelu