Twitterissä kuohuu

Viime vuoden marraskuun kolumnissani pohdin Twitteriä ja sitä, kuinka siellä tietyn kansanosan rasistiset aivopierut saattavat antaa aihetta blokkipainikkeen käyttöön. Blokkaamisen tuloksena blokkaaja itse ei näe estetyn käyttäjän twiittejä tai profiilia, eikä blokattu pääse myöskään näkemään blokkaajan sisältöä.

Tuolloin marraskuussa suosittuna puheenaineena olivat niin sanotut blokkilistat. Eräät käyttäjät olivat keränneet listoja Twitter-tileistä, jotka olivat pääasiassa trollitilejä - anonyymeja tilejä, joiden takaa käyttäjät provosoivat ja herjasivat muita käyttäjiä. Listoille oli ilmeisesti otettu mukaan tosin muitakin kuin trollitilejä.

Kolumnissani kysyin tuolloin: “Vaikka blokkaamiset ovat varmasti useimmiten aiheellisia, käy pakostakin mielessä, kuinka kukaan jaksaa tuollaista keskustelualustaa? Kuinka paljon aikaa menee blokkilistojen tekemiseen ja kuinka paljon jää aikaa hedelmälliseen keskusteluun? Kannattaako Twitterissä edes olla, jos aika menee blokkaamiseen?”

 

Olen aktivoitunut entistä enemmän Twitterissä ja huomaan blokkaavani myös aiempaa herkemmin selkeät trollit tai omalla nimellään olevat henkilöt, jotka käyttävät somealustaa lähinnä rasististen ajatusmaailmojensa esittelemiseen.

Osa blokatuista henkilöistä ei välttämättä ole rasisteja, mutta asiallisen keskustelun sijaan he haukkuvat suorasukaisesti muita ihmisiä, esimerkiksi ulkonäön, ammatin ja ennen kaikkea arvomaailman perusteella.

Nyt voin jo sanoa, että blokkaamisen ansiosta Twitteristä on tullut lopultakin parempi paikka keskustelulle. Monien mielestä blokkaaminen on tie siihen, että käyttäjät ovat lopulta omissa kuplissaan, eivätkä näe erilaisten mielipiteiden kirjoa.

Tästä ei ole kuitenkaan kyse. On tietääkseni hyväksyttävää vaatia järkevää keskustelukulttuuria, jossa ei mennä henkilökohtaisuuksiin ja käytetä opittua sanavarastoa esimerkiksi kaksi lasta menettäneen äidin pilkkaamiseen. Tällaistakin tapahtuu Suomessa.

 

On kuitenkin yllättävää, että Twitter-kokemukseni parantui huomattavasti sen jälkeen, kun lopetin kahden iltapäivälehden Twitter-tilien seuraamisen.

Nämä tilit ja niihin postatut maahanmuuttoa tai maahanmuuttajia käsittelevät uutiset ovat valitettavasti kuin rasistihaaveja. Tileistä vastuussa olevat mediat eivät joko halua tai pysty puuttumaan niissä rehottavaan vihaan.

Ymmärrän toki, että ylläpitäjillä menisi runsaasti aikaa ihmisten blokkaamiseen tai twiittien ilmiantamiseen.

Ehkä se kuitenkin olisi sen arvoista - ei ehkä taloudellisesti, mutta sisällön parantamisen vuoksi. Rasistisen puheen salliminen kun vaikuttaa sen hyväksymiseltä.

Lue lisää aiheesta