Kuinka moni muistaa Talking Angelan? Minä muistin, mutta en sen nimeä, joten löysin sen tätä kolumnia varten lopulta Googlen avulla hakusanoilla ”sovellus” ja ”pedofilia”. Talking Angela oli lapsille suunnattu mobiilisovellus, jonka väitettiin olevan pedofiilien suunnittelema, keräävän yhteystietoja, lasten puhelinnumeroita ja näiden käymien koulujen nimiä. Talking Angela -sovellus oli totta, mutta edellä mainitut väitteet huijausta.
Kävin viitisen vuotta sitten vanhempainilloissa puhumassa sosiaalisesta mediasta ja peleistä, kuten nykyäänkin. Tällöin kuulin myös muita urbaanilegendoja Talking Angelasta, joka huoletti vanhempia suuresti tuohon aikaan. Talking Angela -pelin hahmon, sievän kissan äänikin kuulemma muuttui miehen ääneksi lasten sille jutellessa. Latasin pelin tuolloin itsellenikin, mutta ainoa vaarallisuus pelissä oli sen oksettava ylisöpöys.
Pari vuotta sitten kohua herätti venäläinen Blue Whale -haasteryhmä, jossa kehotettiin tekemään itselle haitallisia asioita tai jopa itsemurhia. Kotimainen poliisilaitoskin ehätti varoittamaan ”itsemurhapelistä”, kuten sitä virheellisesti kutsuttiin.
Tämän hetken kauhistelun aihe on puolestaan Momo, WhatsApp-pohjainen itsemurhapeli... ei vaan hahmo, joka ilmestyy lapsille suunnattujen videoiden keskelle käskemään lapsia tappamaan itsensä…ei vaan itsemurhahaaste...
Yritetäänpä uudestaan. Momo on sosiaalisessa mediassa leviävä kiertokirjehenkinen huijaus, jota kauhistellaan perusteettomasti paitsi iltapäivälehdissä, myös viranomaisten taholta.
Tarinat Momosta muuttuvat urbaanilegendojen tapaan. Viimeisin versio siitä kertoo kammottavan hahmon ilmestyvän YouTubessa keskelle Pipsa Possun jaksoja. Näissä videoissa Momo yllyttää itsemurhaan tai muuten itsensä vahingoittamiseen. Momon ”tähdittämiä” Pipsa Possu (Peppa Pig) -videoita toki löytyy YouTubesta, mutta ne ovat palvelun käyttäjien tekemiä pilavideoita.
Momo-hahmo itsessään on kiertänyt verkossa jo vuosia, sillä japanilainen taiteilija Keisuke Aisawa loi sen vuonna 2016 kauhunäyttelyä varten.
Vaikka uutisissa on jo ehditty kertomaan mahdollisista Momon uhreista, ei kirjoitushetkellä ole tiedossa yhtään luotettavaa lähdettä, joka olisi vahvistanut lapsen tehneen itsemurhan Momon yllyttämänä.
Sama tilanne nähtiin Blue Whalen kohdalla. Venäläinen sanomalehti Novaja Gazeta kertoi 130 teini-ikäisen tehneen itsemurhan, mutta kertoi myöhemmin, ettei yhtäkään itsemurhaa pystytty liittämään Blue Whale -haasteisiin.
Paniikin lietsominen Momosta ja seuraavista vastaavista (niitä tulee, uskokaa pois) saattaa puolestaan olla itsessään vaarallista, sillä vanhempien, median tai jopa viranomaisten paasaaminen perusteettomista uhkista voi luoda lapsille turhia pelkotiloja.
Kirjoittaja on mediakasvatukseen ja musiikkitoimintaan erikoistunut nuorisonohjaaja.