Paikoillanne, valmiit, saa soittaa

Tommi Salo

Maratonjuoksu on terminä vähättelyä. Kyllä kyse on jonkin sortin ultramatkasta. Jos siis puhutaan tulevista viikoista livemusiikin ystävän näkökulmasta Keski-Suomessa.

Himoksella painetaan menemään jo kolmatta viikonloppua putkeen. Keskiviikkona starttaava Jyväskylän Kesä tarjoaa omat Puistojuhlansa. Kesän yhdeksi merkkitapahtumaksi kasvanut Suomipop-festivaalit on jo Lutakossa oven takana. John Smith Rock Festival valloittaa Laukaan heinäkuun puolivälin tienoissa, ja rockfestari Naamat tarjoaa vaihtoehdon Muuramessa. Kihveli Soikoon! -festivaali järjestetään heinäkuun lopulla Hankasalmen rautatieasemalla jo 24. kerran.

Jotain tarjonnan yltäkylläisyydestä kertoo se, että samana viikonloppuna 9.–10.8. Lutakonaukiolla pauhaa Rock in the City ja Laukaassa rokkaa Satama Festival. Eikä tässäkään listauksessa ole kuin osa Jyväskylän seudun ja muun maakunnan festarimusiikkitarjonnasta.

Massatapahtumia on arvosteltu siitä, että ne muuttuvat esimerkiksi esiintyjien ja muun ohjelman osalta yhä enemmän toistensa kaltaisiksi. Monissa juhlissa todellakin kiertävät samat artistinaamat, ja monin paikoin tunnelmaan pääsee kohottamalla muovituoppia, syömällä pahvilautaselta grilliruokaa ja ottamalla kasvomaalauksen. Raju lippumenekki kertoo kuitenkin konseptien toimivan varsin hyvin. Tuskin monikaan meistä lopulta löytäisi paikalle, jos ei viihtyisi muiden samoin ajattelevien seurassa.

Keskustelu