Yksi lakimuutos ei riitä lopettamaan pikavippien haittoja

Jussi Komulainen

Suomalaiset nostivat Suomen Pankin mukaan ennätysmäärän kotitalouslainoja toukokuussa. Vakuudettomia kulutusluottoja nostettiin 290 miljoonaa euroa, ja suurin osa niistä on pikavippifirmojen myöntämiä (juttu sivulla 7).

Kukaan on tuskin voinut olla huomaamatta pikavippien näkyvää julkista markkinointia, mutta sen lisäksi vanhoille asiakkaille on tyrkytetty lisää lainaa myös sähköpostitse ennen kuin pikavippejä suitseva laki astuu voimaan syyskuussa (Keskisuomalainen 5.7.).

Pikavippien ehtoja kiristettiin myös vuonna 2013, mutta 50 prosentin korkokatto alle 2 000 lainoille ei juuri helpottanut pikavippien aiheuttamia ongelmia, sillä asiakkaille alettiin tarjota entistä isompia luottoja.

Syyskuussa korkokattoa lasketaan 20 prosenttiin, ja se koskee myös yli 2 000 euron luottoja. Laissa on muitakin tiukennuksia, mutta ongelmien ei uskota ratkeavan yksin tälläkään lakimuutoksella, sillä markkinoiden ennustetaan sopeutuvan uuteen tilanteeseen samaan tapaan kuin vuonna 2013.

Onneksi muitakin kiristyksiä on luvassa, ja nykyinen hallitus aikoo jatkaa edellisen hallituksen aloittamaa työtä pikavippien aggressiivisen markkinoinnin hillitsemiseksi. Tuntuu surkuhupaisalta, että netistä pikavippien haitoista tietoa etsittyään Facebook täyttyy juuri pikavippifirmojen mainoksista.

Keskustelu