Keski-Suomen kasvu hyytyi alkuvuodesta

Tapani Markkanen

Jyväskylän seudun kasvu on jäänyt jälkeen verrokkiseutujen eli Helsingin, Tampereen, Kuopion ja Oulun seuduista. Kuopion ja Oulun seutujen kasvua ovat edesauttaneet suuret EU-tuet. Ensimmäisenä nousukiitoon päässyt Jyväskylän seutu näyttää myös putoavan ensimmäisenä.

Ilmassa on nyt huolestuttavia merkkejä. Suhdannehuippu on ohitettu viennissä, teollisuudessa ja kaupan alalla. Keski-Suomessa paras kasvu oli alkuvuodesta Äänekoskella, jossa liikevaihdot kasvoivat biotuotetehtaan ansiosta 10,2 %. Hyvänä kakkosena tuli Saarijärven–Viitasaaren seutu, jonka kasvu oli erittäin hyvä eli 8,6 %. Jyväskylän kasvu oli vain 2,0 % eli selvästi verrokkiseutuja vähemmän.

Maailmantalouden epävarmuus heijastuu nyt suoraan vientiyrityksiin. Keski-Suomen liiton kehittämispäällikkö Veli-Pekka Päiväsen mielestä maakunnan taloustoimijoiden tulisi reagoida suhdanteiden muutokseen nykyistä paremmin. Näin turvattaisiin se, että Keski-Suomi voi olla jatkossakin kasvun maakunta. Yritysten kehittäminen ja kehittyminen pitää nostaa keskiöön kaikkialla maakunnassa.

Huutoon on jo vastattukin. Valmet investoi Jyväskylään, Valtra Äänekoskelle, Serres Saarijärvelle ja Honkarakenne Karstulaan. Keski-Suomen kasvun kärjessä olivat tuoreimmassa katsauksessa yksityiset palvelut ja rakentaminen. Tukku- ja vähittäiskaupan kasvu oli Keski-Suomessa 2,8 % ja koko maassa 0,8 %.

Keskustelu