Vanhoja sairaaloita ei saada kaupaksi

Tapani Markkanen

Jyväskylässä on lukematon määrä isoja vanhoja rakennuksia, jotka seisovat tyhjän panttina. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on yrittänyt myydä huonolla menestyksellä Keuruulla sijaitsevaa Juurikkaniemen sairaalaa ja Äänekosken Suolahdessa sijaitsevaa Sisä-Suomen sairaalaa. Kangasvuoren sairaalan piiri sai myytyä toissa vuonna suojeluvaateesta huolimatta.

Kiinteistöjä ei ole saatu myytyä kovista markkinointiponnisteluista huolimatta. Kaupantekoaikeet tyssääntyvät aina sairaaloiden suojelumerkintään. Sairaanhoitopiirin teknisen johtajan Jari Tirkkosen mukaan edes konkreettisia tarjouksia ei ole tullut. Molemmat sairaalat on rakennettu 50-luvulla. Sairaalat oltaisiin valmiit myymään alle tasearvon. Tirkkosen mukaan sairaanhoitopiiri voisi harkita sairaaloista eroon pääsyä jopa muodollisella hinnalla.

Jyväskylässä seisoo tyhjän panttina myös kolme kirkkoa: yli kolme vuotta tyhjillään ollut Lohikosken kirkko, vasta 30 vuotta sitten rakennettu Huhtasuon kirkko ja pari vuotta tyhjillään ollut Halssilan kirkko. Vanha keskusseurakuntatalo näyttää uusien rakennusten kyljessä raadolta, ja vanha pappila kärsii sisäilmaongelmista.

Sen sijaan Jämsänkosken ylväässä Ilveslinnassa on alkamassa uusi elämä – vahingon kautta. Yrittäjä Lasse Saarenpään ei ollut tarkoitus ostaa linnaa. Hän ei osannut kuvitella, että olisi sillä hetkellä ainoa huutaja. Ensin hirvitti, mutta nyt hän on ihastunut linnaan.

Keskustelu