Kaupunkien kasvujuhlat ohi

Tapani Markkanen

Jyväskylän kaupungilla on takanaan kolme tasapainoista kasvun vuotta. Nyt ne ovat ainakin tilapäisesti ohi. Tänä vuonna kaupungin talous painuu pakkaselle. Tuore alijäämäennuste on 38,9 miljoonaa euroa, kun talousarviossa pyrittiin nollille. Kaupunginjohtaja Timo Koivisto lähtee siitä, että yt-menettelyjen tai veronkorotusten tielle ei Jyväskylässä kuitenkaan lähdetä.

Ison miinuksen takana on pääasiassa kaksi syytä: verotuloarvion heikkeneminen 23 miljoonalla eurolla ja Hippos2020-hankkeen lykkääntyminen. Kaupungilta jää nyt saamatta 12,5 miljoonan euron tontinmyyntitulot. Jyväskylän omat menot ovat pysyneet Koiviston mukaan poikkeuksellisen hyvin kurissa.

Verotulojen heikentynyt kertymätilanne alkoi valjeta kunnille vasta elokuun lopulla. Jyväskylässä tehtiin viime viikolla ennuste, joka perustuu Verohallinnon ja Kuntaliiton antamiin tietoihin. Talous- ja strategiajohtaja Lasse Lepän mukaan talouden liikkumavara jää todella ohueksi. Hän uskoo valtaosan kunnista tekevän tappiollisen tilinpäätöksen. Pienimmät kunnat voivat ajautua suuriin vaikeuksiin.

Helppoa ei ole isommillakaan. Kuopiossa puhutaan jo talouskurimuksesta. Kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen esittää kaupunginhallitukselle yt-neuvottelujen käynnistämistä Kuopion kaupungissa. Kaupungin henkilöstön vähennystarpeeksi arvioidaan enintään 200 henkilöä. Tavoitteena on kymmenen miljoonan euron pysyväisluonteiset kululeikkaukset kahden seuraavan vuoden aikana.

Kommentoi