Nousuhuumasta mahalaskuun

Tapani Markkanen

Jyväskylä vetää hyvin paluumuuttajia. Se on nyt parhaita uutisia mitä lehdistä löytyy. Kiinteistönvälittäjien harmiksi haluttuja isoja uusia asuntoja on vähän. Kiinteistönvälittäjät luonnehtivat Jyväskylää positiivisen kasvun kaupungiksi. Kaupungin valttina ovat Helsingin seutua selvästi halvemmat asunnot.

Sen jälkeen ei ole tarjolla juuri muuta kuin talouden synkkiä enteitä. Jyväskylän kaupungin talouden tilanne on heikentynyt askel askeleelta. Kaupungin kuluvan vuoden talousarviossa alijäämää piti kertyä vain 0,4 miljoonaa euroa, mutta toisin kävi. Kesäkuussa oltiin jo noin 22 miljoonassa eurossa. Kolmannesvuosiraportin alijäämäennuste on nyt 38,9 miljoonaa euroa.

Suurimman pettymyksen ovat tuottaneet verotulot, jotka ovat toteutumassa yli 23 miljoonaa euroa arvioitua alempina. Toinen ikävä takaisku on ollut Hippoksen alueen kauppojen siirtyminen, joka pienentää maan myyntivoittoennustetta 11,7 miljoonalla eurolla. Kaupungin lainakannan ennustetaan kasvavan tänä vuonna 66 miljoonalla eurolla. Raharuuvia on kiristettävä, mutta Jyväskylä selviää näistä takaiskuista.

Sen sijaan maakunnan pienet kunnat voivat ajautua suuriin vaikeuksiin. Monessa kunnassa on edessä yt-neuvottelut. Esimerkiksi Hankasalmen kunta aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut lokakuun lopulla. Talouden tasapainottaminen edellyttää huimia säästöjä. Ensi vuoden tavoite on 200 000 euroa ja seuraavan vuoden 700 000 euroa.

Keskustelu