Oman kodin etsijät pärjäävät asuntokisassa

Tommi Salo

Asuntosijoittajien kiinnostuksen hiipuminen on avannut oven yhdelle tärkeälle asuntojen ostajaryhmälle. Ensiasunnon ostajilla lasketaan olevan nyt moneen vuoteen parhaimmat mahdollisuudet päästä kiinni esimerkiksi haluamaansa pieneen kerrostaloasuntoon kasvu­keskuksissa.

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen kertoi loppuviikosta, että Sp-Kodin asuntonäytöillä on käynyt selvästi aiempaa enemmän ensimmäistä kotiaan etsiviä.

Kiinnostavista asunnoista käydään oikeasti kisaa, ja siinä kisassa asuntosijoittajat ovat olleet vahvoilla. Sp-Kodin Rantasen mukaan ensiasunnon ostaja ei ole välttämättä ehtinyt saada edes lainapäätöstä pankista, kun sijoittaja on jo lyönyt kaupat kohteesta kiinni. Nyt tilanne on joiltain osin muuttunut.

Osansa muuttuneeseen tilanteeseen ovat tuoneet myös nuorten työllisyystilanteen parantuminen, säästämisen suosion kasvu ja alhainen korkotaso.

Todennäköisesti ikuista taistelua asumisen markkinoilla käydään myös siitä, kannattaako asunto ostaa itselleen vai vuokrata. Vaikka nuorempia ikäluokkia on kuvattu esimerkiksi työelämässä hyvää fiilistä etsiviksi huolettomiksi sosiaalisen median kasvateiksi, on nuorilla edelleen myös jonkinlaisia suo, kuokka ja Jussi -henkisiä toiveita.

Rakennusteollisuus julkaisi tänä vuonna kyselyn, jonka mukaan 94 prosenttia suomalaisnuorista kertoo haluavansa asua kymmenen vuoden kuluttua itse omistamassaan kodissa. Eri asia tietenkin on se, kuinka moni heistä haaveilee rakentavansa torppansa omin voimin.

Keskustelu