Jyväskylän seutu sen kun porskuttaa

Tapani Markkanen

Päättymässä oleva vuosi on ollut toimelias Jyväskylän seudulla. Kaupungin keskustan ilme on kohentunut merkittävästi. Työt jatkuvat ensi vuonna isolla panostuksella. Hyvä niin.

Jyväskylän kaupunki käyttää katutöihin ensi vuonna lähes 20 miljoonaa euroa, jolla kehitetään muun muassa jalankulku- ja pyöräilyreittejä keskustan pääliikenneväylillä. Keskustan katujenkin kanssa riittää työtä vielä pitkään. Uutta katuverkostoa rakennetaan ensi vuonna monelle uudelle asuinalueelle jne.

Nohevalla naapurikunnalla Muuramella on edessään vielä isompi urakka. Vuoden 2020 käyttömenoihin on varattu yli 90 miljoonan potti. Rahaa nielevät pian alkavat kymmenien miljoonien eurojen koulu- ja päiväkotihankkeet. Rohkea Muuramen kunta sen kun lyö pökköä pesään. Käynnistyvä talonrakentamisen kausi nielaisee vuosina 2020–2024 noin 36 miljoonaa euroa.

Keski-Suomessa ei pitäisi olla toistaiseksi erityisen suurta huolta tulevasta, vaikka pienemmät kunnat ovatkin enemmän tai vähemmän ahtaalla. Hippos-hanke on kokenut välillä takaiskuja, mutta vastikään tuli viestiä ulkopuolisesta taloudellisesta tuesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreen raportin mukaan Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannukset ja tuottamistavat ovat Suomessa toiseksi halvimmat Uudenmaan jälkeen. Erikoissairaanhoidon kustannukset ovat pysyneet maan matalimpien joukossa jo yli viiden vuoden ajan. Hyvin on toimittu.

Keskustelu