Kolumni: Nuorten asiaa 20 vuotta netissä

Esa Linna

Jyväskylän nuorilta kysyttiin viime vuosituhannen lopulla, mikä olisi heidän mielestään paras vaikuttamiskeino. Suurimmassa osassa vastauksista nousi esiin nuorten itsensä tuottama lehti – verkossa. Tämä tapahtui siis vuonna 1999, jolloin Internet – sellaisena kuin suurin osa sen tänään tuntee – oli vasta muutaman vuoden ikäinen. Silloin puhuttiin lähes pelkästään World Wide Webistä, WWW:stä.

Vuonna 2000 silloin Jyväskylän kaupungin nuorisoasiainkeskus perusti nuorten toiveesta verkkojulkaisun, joka alkoi tottelemaan nimeä Nuorten nettilehti Painovirhe.

Alkuvuosina nuoret kirjoittivat juttuja kaupungin tiloissa yhteisillä tietokoneilla tapaamisissaan. Toimintaa ohjasivat nuorisotyöntekijät, ja yksi nuorista oli päätoimittaja.

Kolumnin kirjoittaja hyppäsi mukaan toiminnan vetäjäksi 2007, jolloin aloitimme tuottamaan videoita verkkoon.

Pari vuotta aiemmin kun oli aloittanut lupaavalta tuntunut videoiden jakopalvelu nimeltä Youtube.

Painovirhe uudistuu helmikuussa, jolloin se siirtyy Jyväskylän kaupungin julkaisujärjestelmään.

Nykyään kohderyhmänä ovat nuoret aikuiset. Perusperiaatteet ovat pysyneet pääpiirteittäin muuten lähes ennallaan.

Vuonna 2020 tuntuu lähes käsittämättömältä, että tällainen kaupungin nuorisotyön vetämä nuorten mielipiteiden äänitorvi voi täyttää jo 20 vuotta. Kyllä minä tiedän oman keski-ikäisyyteni, mutta netissä toimivalle, puolueettomalle ja uskonnollisesti sitoutumattomalle medialle 20 vuotta on kunnioitettava saavutus.

En nosta itseäni tässä jalustalle, vaan silloiset nuorisotyöntekijät (erityisesti Tuija Ijäs, terveisiä Tuijalle!) ja nykyisen työnantajani Jyväskylän kaupungin, jotka ottivat nuorten mielipiteet tosissaan.

Nuorten parissa tällainen laajakatseisuus on tärkeää. Ei tarvitse olla itse välttämättä asiantuntija siinä, mitä nuoret haluavat tehdä, vaan antaa mahdollisuudet nuorille sillä hetkellä tärkeiden juttujen tekemiseen. Kuka tietää, mitä pelikasvatus ja digitaalisen pelaamisen tukeminen tuottavat 20 vuoden jälkeen?

Olen päässyt Painovirheen toiminnan takapiruna näkemään vierestä useiden nuorten mediakriittisyyden ja medialukutaidon kehittymisen. Vuosien aikana nuoret toimittajat ovat päässeet tasavertaisena mediana esimerkiksi Emma Gaalaan ja isoille rockfestareille. Onpa Painovirhe ollut oikeusministeriön Demokratiapalkinnon ehdokkaanakin.

Moni toiminnassa ollut nuori on lähtenyt opiskelemaan toimittajaksi ja päätynyt alalle töihin.

Samaan aikaan on käsittämätöntä nähdä aikuisten ihmisten olevan niin pihalla sosiaalisessa mediassa. He uskovat mitä tahansa netissä lukemaansa kritiikittömästi, eivätkä tarkista ”uutisten” ja ”tutkimusten” lähteitä.

Mediakasvatukselle on tarvetta enemmän kuin koskaan ennen, mutta kuinka saataisiin aikuiset sen pariin?

Uudistunut Painovirhe ilmestyy Mediataitoviikolla 10.–16.2. osoitteessa www.painovirhe.fi.

Kirjoittaja on mediakasvatukseen ja musiikkitoimintaan erikoistunut nuorisonohjaaja.

Kommentoi