Vessapaperista poikkeustilaan

Sami Rahkonen

Viime viikon suurimmaksi puheenaiheeksi nousi vessapaperi. Sitä ostettiin hyllyt tyhjiksi.

Sosiaalisessa mediassa levisi kuvapari, jonka toisessa ruudussa oli klassinen otos suomalaisista bussipysäkeillä, useiden metrien välein. Teksti kertoi suomalaisten toimivan näin normaalisti. Toinen kuva oli ruuhkaisesta marketista, jossa ihmiset hamstrasivat pyyhintäpaperia hyllyjen väleissä. Teksti kertoi suomalaisten toimivan näin, kun tehokkaasti tarttuva tauti uhkaa.

Vastaan tuli myös huomio, että jos kahden viikon karanteenissa tarvitsee kymmeniä rullia wc-paperia, olisi lääkärillä pitänyt käydä jo paljon aiemmin.

 

Tämän viikon puheenaiheesta ei ole epäselvyyttä. Keskustelun vire on vakavampi, ja viruksen vaikutus näkyy arjessa päivä päivältä konkreettisemmin.

Vielä viime viikolla tähänkin lehteen oli tulossa 24 sivua. Poikkeustoimet, kuten kokoontumisten rajoittaminen, muuttivat tilannetta. Ihmisten terveyden rinnalla se on kuitenkin sivuseikka.

Katukuvassa liikennettä oli jo tiistaina selvästi vähemmän, kun koululaiset puuttuvat ja moni työskentelee etänä. Näkyvä muutos muistuttaa tartuntariskistä ja siitä, että riskiryhmiä suojeltava. Lapsiperheissä on muistettava jatkaa myös arkea, jotta koronasta ei tule pienille liian pelottava ja ahdistava.

Kommentoi