Monipolvinen työhistoria – niin voinee kaiketi sanoa

Kolumni

Ensimmäisen juttuni tein Nuortenlehti INTROon. Tavoitteeni oli hakea Sanomien toimittajakouluun, mutta sillä olikin välivuosi. Niinpä ryhdyin tarjoamaan juttujani aikakausilehdille.

Viljo-enoni toimi kuskinani Motovap-nimisellä kevytmoottoripyörällä, kun minulla ei ollut vielä ajokorttia. Heti ajokortin saatuani laitoin lyhyen viestin Laukaa-Konnevesi -lehden silloiselle omistajalle. Kesäpesti irtosi heti. Päätoimittajan ensimmäinen toimeksianto oli noutaa hänelle Osuuskaupasta kori kaljaa.

Varsinainen työsuhteeni alkoi Sisä-Suomen Lehdestä, jonne olin tehnyt juttuja jo aiemmin. Kesäpestin päätyttyä minulle tarjottiin töitä Sampo-lehdestä. Se pesti ei kestänyt vuottakaan, kun Sisä-Suomen Lehti tarjosi vakiopestiä, johon tietysti tartuin. Se jäi vajaan kahden vuoden urakaksi, kun minut houkuteltiin Keskisuomalaisen Viitasaaren aluetoimittajaksi, jonka ohessa tehtiin Viitasaaren Seutu -lehteä.

Elokuussa 1978 avautui Keskisuomalaisessa erikoistoimittajan pesti, johon ilmoittauduin ja tulin valituksi. Keskisuomalaisessa erikoistoimittajana työskentelin toukokuuhun 1985 saakka.

Silloin kaivattiin saneeraajaa selvittämään, onko Muuramen-Säynätsalon Paikallisuutisista ja Jyväskylän Maalaiskuntauutisista kannattavaksi. Ei ollut.

Siltä vaikutti myös Suur-Jyväskylän Lehti, joka oli ajautunut korkeasuhdanteessa konkurssin partaalle. Lupaukseni va. päätoimittajuudesta mureni käsiin, kun jatkajaa ei löytynyt. Niinpä aloitin seuraavan vuoden päätoimittajana ja sitä seuraavan Suur-Jyväskylän Lehti Oy:n toimitusjohtajana.

Kahdessa vuodessa sain nostettua Suur-Jyväskylän Lehden kuiville. Loppu onkin ollut pääasiassa menestystarinaa.

Sitten tulivat kuvaan City -lehdet. Ensin Jyväskylään ja sitten Ouluun, ja sen jälkeen Kuopioon, Jakeluporras Oy:n toimitusjohtajuus sopi hyvin sen kuvion jatkeeksi.

47 vuotta vierähti rattoisasti. Laadin työurani alussa kaksi työhakemusta. Näin jälkeenpäin ajatellen se ensimmäinen olisi riittänyt hyvin.

Lehtivalikko karttui vielä kahdella lehdellä, Tamperelaisella ja Seinäjoen Sanomilla. Yhteensä 16 lehden ja Jakeluportaan pyörittäminen on vaatinut veronsa.

Tutkivan journalismin rupeama oli kiintoisa kokemus. Monenlaisia tunnustuksiakin on matkan varrella tullut, ja sehän tietysti lämmittää aina.

Jään eläkkeelle hyvällä mielellä.

Lue lisää aiheesta