Kohti vanhaa normaalia

Sami Rahkonen

Monissa perheissä otetaan torstaina askel kohti vanhaa normaalia, kun varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa siirrytään takaisin lähiopetukseen ja ulkona saa taas harrastaa luvan kanssa.

Kouluissa tilanne on kuitenkin kaukana normaalista. Onnea vaan opettajille koululaisten erillään pitämiseen kuukauden eristyksen jälkeen.

Lapsiasiavaltuutetun tiedote jäi viime viikolla erityisesti mieleen. Siinä ilmoitettiin, että syksyn Lapsi mukaan töihin -päivä on peruttu.

Päivän tarkoituksena on ollut tarjota työnantajille mahdollisuus ”lisätä työelämän perheystävällisyyttä tutustumalla työntekijöiden perhetilanteisiin ja hyödyntää lasten ajatuksia ja osallisuutta.”

Viime viikkoina työnantajat ovat päässet tahtomattaankin kurkistamaan tekijöiden perhetilanteisiin, kun etäpalavereiden taustalta on kannettu pois alle kouluikäisiä ja perheen dynamiikkaa on voinut aistia huulilta lukemalla perheen pienimpien saadessa ohjeita mikki mykistettynä.

Lasten ajatuksilta ja osallistumiselta töihin on ollut mahdotonta välttyä.

Päivän perumisen taustalla on vakavampiakin syitä: Resurssit aiotaan kohdistaa heikoimmassa asemassa olevien perheiden auttamiseen.

Keskustelu